home

Jason Goedee behaalt foutloos zijn eerste zet diploma dammen.

Wat is hier nu bijzonder aan zou je zeggen maar Jason is nog maar vier jaar oud. 31 mei dit jaar wordt hij vijf jaar en nu al zijn eerste damdiploma behaald dat is best speciaal. Ook voor dammeester Ton van der Ploeg een uitdaging op zich want Jason kan nog niet lezen of schrijven dus wordt het lees en schrijfwerk door de dammeester gedaan. Jason is zeker ook een speciaal kind met een IQ van 145 is hij dit jaar gestart in groep twee op een speciale school voor hoogbegaafde kinderen in Maarssen “De Tweesprong”. Van de 28 vragen in het examen van de eerste zet was elk antwoord goed dus een score van 100%. Een prachtig resultaat voor deze jonge man die ook blij was met zijn eerste diploma zoals de foto laat zien.

Kinderen kunnen kennis maken met dammen via de High Five voorjaarscursus.

Voor 11 maart kunnen kinderen zich opgeven via de website van Acttivity4kids opgeven voor een vijfdaagse kennismaking cursus dammen. Deze zal plaatsvinden op maandag 14, 21, 28 maart en 4 en 11 april dit jaar. De kosten voor deze cursus is 6 euro per deelnemer. De cursus vindt plaats in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 3741AH te Baarn van 16.00 tot 17.30 uur.

Jason en Floris zullen het leuk vinden als er een heleboel kinderen zich willen aanmelden voor deze cursus want hoe meer kinderen meedoen met dammen hoe leuker het wordt. Dus ga naar de website en geef je op!

Een kennismaking damcursus voor senioren.

Dit kan natuurlijk ook want dammen is plezier voor twee. Op de vrijdag avond wordt een de damcursus voor senioren gehouden. Dit vind plaats in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 3741 AH in Baarn van 19.00 tot 20.00 uur de kosten voor deze vijfdaagse cursus is 10 euro en wordt gehouden op vrijdag 04, 11, 18, 25 maart en 01 april.

Wie wil deelnemen aan deze cursus kan zich opgeven via ons mailadres: email hidden; JavaScript is required

home

Floris Kühr fluitend door Dam examens.

Soms komen talenten plotseling binnen vallen. Zo kwam Floris een keertje langsom uit te proberen of het dammen wel wat voor hem was. De eerste vijf damlessen gingen als een trein hij haalde het damdiploma genoemd de eerste zet zonder in het examen een enkele fout te maken dit was elf oktober dit jaar. Dan maar gelijk doorgaan voor de daarop volgende lessen vond Floris want dat was toch eigenlijk best wel gemakkelijk. Zo gezegd zo gedaan maar dit ging toch iets wat lastiger maar vijftien lessen maken in totaal zeven lesuren was toch mogelijk. Ja dat was natuurlijk wel omdat hij privélessen kreeg gedurende die periode. Eigenlijk best jammer vond Floris dat er niet meer kinderen zijn om samen mee te dammen maar ja nu had de damleraar alle tijd en gelegenheid om mij alles uit te leggen dat was best fijn. Toch hoopt Floris dat er meer kinderen zich bij de damclub komen aansluiten want die lessen zijn heel erg leuk evenals het uitoefenen van het damspel.

Dus de vraag van Floris is: wie wil er net als ik ook dammen leren van de dammeester die de Nederlands,- en wereldkampioen Roel Boomstra heeft leren dammen. Ik ben zelf negen jaar maar kinderen vanaf vijf jaar mogen zich al bij de damclub komen aanmelden. De damlessen zijn iedere maandag middag van vier uur tot half zes en word gehouden in het Rode Kruis gebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 in Baarn. Dus kom maar eens langs om te ervaren hoe leuk dammen is.

Maandag zes december ja op Sinterklaas bezorgde Floris zijn eigen cadeau door het examen van de tweede zet met goed vervolg af te sluiten twee en dertig vragen moesten worden beantwoord. Een diploma haal je normaal als je twintig vragen goed weet te beantwoorden. Bijna foutloos kreeg Floris het echter voor elkaar met maar één fout antwoord slaagde hij ruimschoots voor het diploma. Naast het diploma ontving hij ook nog een (Dam-Z) dambordje als cadeau voor deze uitzonderlijke prestatie. Gefeliciteerd Floris en nu op voor het volgende diploma dat is Combineren één daar leer je heel veel verschillende trucjes en slagzetjes om een partij te kunnen winnen.

 

Dammen is een ideale denksport voor Jong en oud. Damclub Baarn Soest geeft niet alleen damlessen aan kinderen maar ook aan ouderen. Ook als je al kan dammen ben je van harte welkom bij onze club. Wij spelen een onderlinge competitie op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur voor de jeugd tot 19 jaar en voor de ouderen  van 20.00 tot 24.00 uur.

Geïnteresseerd neem dan contact op met Ton van der Ploeg via de mail email hidden; JavaScript is required of telefonisch via 0628628058

 

home

Gezellig Dammen op de Baarnsche Zomersportweek.

Een mooi initiatief van de gemeente Baarn onder leiding van Irene de Jong om de kinderen van Baarn kennis te laten maken met verschillende sporten in de laatste week van de vakantie. Dit evenement vind plaats van maandag 24 augustus tot vrijdag 28 augustus en is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar op sportpark ter Eem bij verschillende sportverenigingen die daar hun sport uitoefenen. Ook verenigingen en clubs die niet op het sportpark gevestigd zijn waren door de Baarnsche gemeente uitgenodigd om aan het evenement deel te nemen. Onder deze verenigingen was natuurlijk ook de actieve Damclub Baarn Soest die acte de préséance gaf om de kinderen kennis te laten maken met de damsport. Nu zie ik mensen denken is dammen ook een sport? Want achter een bord zitten daar wordt je fysiek toch echt niet moe van en van beweging is natuurlijk geen sprake. Dat klopt natuurlijk maar het dammen is een denksport en het is niet alleen belangrijk dat je fysiek in goede conditie bent maar dat is ook belangrijk voor je hersenen. Daar is het dammen nu juist een perfecte denksport voor. Het instappen en leren van het spel is laagdrempelig en voor iedereen snel te leren maar hoe verder je in het dammen gaat inleven kom je tot de ontdekking dat het spelelement meer inhoud dan alleen met de schijven schuiven en slaan. Er komt dan iets meer bij kijken, het maken van plannen, uitrekenen van posities, voorstellingsvermogen, slagcombinaties in het spel brengen en natuurlijk uitkijken dat je daar zelf niet in gaat lopen dus echte hersengymnastiek. Een goed geoefende dammer is namelijk ook niet in een kwartiertje klaar met een wedstrijd maar kan wel vier tot vijf uur bezig zijn met één partij. Wat verder opvalt is dat kinderen die al vroeg beginnen te dammen daar profijt van hebben met hun leerprestaties op school. Voor ouderen is het eveneens een goed middel om de hersenen fit te houden. Want volgens professor Erik Scherder zou het dammen de ziekte Alzheimer ten minste met vijf jaar vertragen. Kijk ouder worden en soms eens wat vergeten wordt als gewoon ervaren maar je kan er dus wel degelijk wat aan doen om dit te voorkomen door te gaan dammen. Verder natuurlijk niet te vergeten op een vereniging of club doe je sociale contacten op wat voor saamhorigheid zorgt en tegen vereenzaming werkt.

Dus samenvattend het is goed voor de jeugd omdat het de schoolprestaties naar een hoger niveau brengt en voor de ouderen onder ons het zorgt dat onze hersenen fit blijven en wij niet vereenzamen.

Wil je meer weten over het dammen neem dan contact met ons op:

Damclub Baarn Soest

e-mail. email hidden; JavaScript is required

website. www.damclubbaarnsoest.nl

Contact. Ton van der Ploeg tel. 0628628058

home

Dammers van DBS winnen allebei in Hoogeveen

Baarn – Ton van der Ploeg en Jan van de Veen zijn goede damvrienden en spelen allebei bij DBS. Ze speelden gisteren de eerste ronde van het grootste damtoernooi van Nederland, het Hoogeveen Open. Dit toernooi wordt geleid door Gerard Bruins die dit al jaren op voortreffelijke wijze doet. Hij staat niet meer alleen want sinds een aantal jaren is er de stichting Vrienden van Hoogeveen en de actieve stichting Fitter brein. Prachtige initiatieven van deze mooie club met de grootste en meeste succesvolle jeugdafdeling van de wereld! Zowel Van der Ploeg als Van de Veen Beiden wonnen hun partij.

Dammers van DBS winnen in toernooi Hoogeveen Open persbericht van 11 aug 2020

Doorgaan met het lezen van “Dammers van DBS winnen allebei in Hoogeveen”

home

JAN VAN DE VEEN CLUBKAMPIOEN DAMMEN VAN DBS

PERSBERICHT VAN DAMCLUB BAARN SOEST
© Jan van de Veen 28 juli 2020

JAN VAN DE VEEN CLUBKAMPIOEN DAMMEN VAN DBS

Baarn – Afgelopen vrijdag werd de laatste en 22e ronde van de onderlinge competitie van Damclub Baarn Soest gspeeld. In verband met de zomervakantie waren er slechts vier partijen. Er was 1 partij die in het oog sprong. De strijd op de honderd velden om het clubkampioenschap tussen Ton van der Ploeg en Jan van de Veen. Van de Veen won na zo’n drie uur spelen de partij. Daarmee werd hij clubkampioen van DBS. Dat is de tweede maal in drie jaar tijd. Zijn kampioenschap was terecht want hij behaalde maar liefst 25 punten uit 14 partijen. Hij won 12 maal, verloor 1 maal en speelde 1x remise. Van der Ploeg zat hem echter kort op de hielen met slechts twee punten minder. Ook een voortreffelijke prestatie. Bij de junioren was Marlon Drost vorige week al kampioen geworden. Opvallend was de prima overwinning van Frank Drost op de ervaren en geslepen Willem van Egdom. Bij de junioren verrastte Victor Nieuwenhuis het toptalent Wouter de Boer!

persbericht damclub baarn soest JAN VAN DE VEEN CLUBKAMPIOEN DBS dd 28 juli 2020

Doorgaan met het lezen van “JAN VAN DE VEEN CLUBKAMPIOEN DAMMEN VAN DBS”

home

Jan van de Veen op eerste plaats in groot online damtoernooi

PERSBERICHT VAN DAMCLUB BAARN SOEST
© Jan van de Veen 23  juli 2020

Jan van de Veen op eerste plaats in groot online damtoernooi

Baarn – Jan van de Veen is secretaris van DBS en actief dammer bij DBS.  Ook geeft hij veel dam- en schaaktrainingen. Daarnaast is hij samen met Harm Wiersma oprichter van Stichting Conatum en bestuurder. Sinds de Corona crisis wordt er door dammers veel online gespeeld. Meestal op de populaire app met de naam lidraugths. U kunt deze overigens  gratis downloaden. Een groot online toernooi met sterke dammers is de zogenaamde Lidraugths Summercup. Dit toernooi wordt over negen rondes gespeeld.  De partijen worden gespeeld in de genoemde app en de top vijf partijen zijn zelfs live te volgen iedere zaterdagavond vanaf 19 uur op YouTube. Inmiddels zijn er drie rondes gespeeld. Van de Veen staat met een 100% van zes punten uit drie wedstrijden op de eerste plaats. 

Van de Veen in aktie aan het eerste bord van Hijken tegen MTB Hoogeveen in de Ereklasse tegen internationaal damgrootmeester Hendrik van der Zee. Zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma kijkt toe. 

persbericht damclub baarn soest JAN VAN DE VEEN OP EERSTE PLAATS IN SUMMERCUP 23 juli 2020 Doorgaan met het lezen van “Jan van de Veen op eerste plaats in groot online damtoernooi”

home

WILLEM VAN EGDOM SLAAT TOE

Persbericht DBS                                                  Jan van de Veen, 19 juli 2020

Baarn – Afgelopen vrijdag werd de 21e en voorlaatste ronde gespeeld van de onderlinge competitie van DBS. In het Rode Kruisgebouw was het erg gezellig vanaf 18.30. Een uur lang werd er fanatiek getraind. Vanaf 19.30 waren er zes partijen te zien. De mooiste partijen en beste prestaties waren de partijen van Wouter de Boer en Willem van Egdom. Wouter speelde remise tegen de sterke drievoudig jeugdkampioen Marlon Drost. Willem won geslepen van de ervaren Evert Davelaar. Een prima prestatie van beiden!

Doorgaan met het lezen van “WILLEM VAN EGDOM SLAAT TOE”

home

MARLON DROST WEER JEUGDKAMPIOEN DAMMEN

PERSBERICHT VAN DAMCLUB BAARN SOEST
© Jan van de Veen 16 juli 2020

MARLON DROST WEER JEUGDKAMPIOEN DAMMEN
Baarn – Op de twee clubavond van Damclub Baarn Soest na de crisis werd de 20e ronde van de onderlinge competitie gespeeld. Zowel in de seniorengroep als de juniorengroep is het spannend bovenin. Koploper Jan van de Veen won zijn partij en liep twee punten uit omdat de nummer twee, Ton van der Ploeg, verhinderd. Met nog twee ronden te spelen is hij nog geen clubkampioen maar is hij heel dichtbij. Bij de junioren staat Marlon Drost vanaf het begin bovenaan, Hij is evenals de afgelopen twee seizoenen een klasse apart. Eigenlijk kunnen alleen Wouter de Boer en Mette Maartje Bijleveld hem enigszins bijbenen. Marlon speelde tegen Victor Nieuwenhuis en won zijn partij. Met dit resultaat haalde hij het jeugdkampioenschap van DBS weer binnen! Drie maal achter elkaar kampioen worden is een geweldige prestatie!

Doorgaan met het lezen van “MARLON DROST WEER JEUGDKAMPIOEN DAMMEN”

home

EERSTE DAMAVOND NA DE CRISIS

PERSBERICHT VAN DAMCLUB BAARN SOEST
© Jan van de Veen 13 juli 2020

EERSTE DAMAVOND NA DE CRISIS

Baarn – De dammers van Damclub Baarn Soest kwam voor het eerst na de crisis weer bij elkaar om te dammen. Het werd een zeer gslaagde avond met een grote opkomst. De zaal en entree was corona-proof en werd minimaal 1,5 meter afstand gehouden. Voorziiter Ton van der Ploeg verteld over het zogenaamd verantwoord dammen en verwelkomde de drie nieuw leden.

persbericht damclub baarn soest eerste clubavond na de crisis 13 juli 2020

Doorgaan met het lezen van “EERSTE DAMAVOND NA DE CRISIS”