home

Damteam van DBS WINT MET 5-3

DAMTEAM VAN DBS WINT MET 5-3

Persbericht door Jan van de Veen op 22 september 2023

In dit damseizoen dat net begonnen is, komt het damteam van Damclub Baarn Soest (DBS) uit in de 2e klasse van de Utrechtse provinciale bondscompetitie. Vorig jaar behaalde het viertal een knappe derde plaats nadat het lang aan de kop had gestaan. Met de versterking van Peter Frans Koops is het team gericht op het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse. Afgelopen vrijdag was de eerste rond. Een uitwedstrijd tegen het Groene Hart 2 in Nieuwerbrug aan den Rijn. DBS begon goed want het werd een mooie 5-3 overwinning. Totaal worden er zes wedstrijden gespeeld. De volgende wedstrijd is op vrijdag 13 oktober thuis
tegen het derde team van Hilversum 3

 

De eerste beslissing viel aan het vierde bord want na twee uur won Mahesh Shankar verrassend van Karel Hammacher. Verrassend omdat Hammacher een schijf voorstond en positioneel sterk stond en verrassend omdat Shankar vorig jaar verloor van Hammacher. Shankar bleef wachten op zijn kans in deze partij en dat werd beloond toen Hammach een fataal foutje maakte.

Clubkampioen van DBS maakte na twee uur spelen gelijk tegen de sterke en zeer ervaren Bertus Jansen. Van de Veen voerde de druk steeds meer op en de denkmachine van Jansen ging haperen. Van de Veen kwam in de aanval en de rechtervleugel van Jansen stond op slot. In een voor zwart slechte positie ging hij in de fout want Van de Veen haalde een zogenaamde brilcombinatie uit naar dam en won daarna binnen twee zetten. De tussenstand kwam daarmee op 2-2.

Voorzitter van DBS Ton van der Ploeg speelde aan bord drie tegen de onberekenbare en sterke dammer Hans Loots. Loots speelt veel sterker dan zijn rating doet vermoeden en verrast menig tegenstander. Ook ditmaal won hij bijna van Van der Ploeg die moest vechten voor remise. Na de opening kwam Loots met iedere zet beter te staan. Van der Ploeg zag zich genoodzaakt om een combinatie te nemen die gelijk was. De 6 om 6 die ontstond was echter veel gunstiger voor Loots maar Van der Ploeg wist de remise door zijn eindspelkwaliteiten bekwaam te vinden. Het werd dus remise en de tussenstand kwam op 3-3.

Spannend dus, terwijl de laatste partij aan bord 1 nog bezig was tussen twee sterke spelers: Peter de Vos met wit en Peter Frans Koops met zwart. Koops is een sterke speler die van aanvallen houdt en listig is in de combinatie. Dat liet hij duidelijk in deze partij zien. Eerst kort na de opening voerde hij de druk op door een kerkhofaanval te plaatsen en vervolgens maar liefst drie combinaties uit te halen. Dat is knap en vrij uniek in 1 partij. Hij won de partij en bracht de eindstand op 5-3 voor DBS. Zijn tegenstander De Vos was zeer sportief en feliciteerde Koops met de opmerking erbij dat Koops duidelijk te sterk was in deze partij.

 

De detailuitslagen op een rijtje:

Het Groene Hart 2        –           DBS Baarn Soest                     3-5

1. Peter de Vos            –           Peter Frans Koops                   0-2 (4)
2. Bertus Jansen           –           Jan van de Veen                       0-2 (2)
3. Hans Loots               –           Ton van der Ploeg                    1-1 (3)
4. Mahesh Shankar       –           Karel Hammacher                     2-0 (1)

 

 

home

UITNODIGING SCHOOLDAMTOERNOOI SOEST/BAARN OP 21 JANUARI 2023

UITNODIGING SCHOOLDAMTOERNOOI 21-1-2023

Geachte directie,

DBS organiseert op zaterdag 21 januari 2023 het jaarlijkse schooldamtoernooi voor basisscholen in het Griftlandcollege (Noorderweg 79, 3761 EV Soest).

Hierbij nodigen wij uw school uit hieraan mee deel te nemen. Er zal met viertallen gespeeld worden in de leeftijdscategorieën groepen 5-6 en de groepen 7-8. Iedere school mag per categorie meerdere viertallen inschrijven. Deelname aan het schooldam-toernooi is gratis. Er worden 8 wedstrijden van 15 minuten gespeeld

Het toernooi zal starten om 10 uur en de prijsuitreiking wordt verwacht om circa 14 uur. De drie eerste viertallen per categorie mogen deelnemen aan de voorronden van het Nederlands kampioenschap schooldammen. Beginnende met de provinciale kampioenschappen.

Voorafgaan aan het toernooi biedt DBS aan om de dammertjes hun spel te verbeteren. Tevens kunnen wij voor borden en schijven zorgen. De kinderen kunnen langskomen op de jeugdafdeling van DBS:

Baarn, het Rode Kruisgebouw,Burgemeester Penstraat 6:  maandagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur.

Zij kunnen daar oefenen voor het schooldamtoernooi. Ook is het mogelijk dat er training wordt gegeven op uw school.

Scholen kunnen zich tot uiterlijk zaterdag 7 januari 2023 opgeven. U wordt vriendelijk verzocht per team tevens een begeleider aan te melden, indien mogelijk. Inschrijvingen svp per e-mail naar:

Ton van der Ploeg Drakenburgerweg 83 3741 GL Baarn tel. 062862858

E-mail: email hidden; JavaScript is required

Wij hopen erop dat ook uw school weer deel zal nemen aan dit damfeest voor scholen en kinderen.

Met vriendelijk groeten,
Damclub Baarn Soest

Ton van der Ploeg
Voorzitter

home

DAMCLUB DBS uit Baarn goed op dreef

Persbericht Damclub Baarn Soest

Datum 21-11-2022
Door Rien Lambrechts

DAMCLUB DBS uit Baarn goed op dreef

In de Bondscompetitie van de  Utrechts Provinciale Dambond doet het team van DBS uit Baarn, met nog 2 ronden te gaan, nog steeds serieus een gooi, naar het kampioenschap, DBS staat nu 2e en dat zou promotie betekenen.

Het leuke van deze club ,is het feit dat in de onderlinge club wedstrijden , leuke dingen te noemen zijn over deze gezellige club.

Bij DBS spelen sinds kort vader Marinus en zoon Mario Lambrechts, zie foto.

Vader Marinus is een ervaren dammer, hij heeft verschillende kampioenschappen mee gemaakt ,

En heeft in de bondswedstrijden van de landelijke competitie KNSB gespeeld.

Zijn zoon Mario besloot een paar maanden geleden ineens te gaan dammen bij DBS , toen Marinus dit meemaakte besloot hij dan ook maar weer zelf te gaan dammen, hij vond het leuk om nu net als wat hij vroeger samen met zijn vader heeft meegemaakt , jaren club competitie spelen, dit nu met zijn zoon doet, dus nu weer een Lambrechts Sr. en Lambrechts Jr.

Maar nu het leuke, Mario is maanden getraind door de Dam leraar Ton van de Ploeg van DBS , in de 1e wedstrijd tussen Sr en Jr , afgelopen vrijdag ,leek het dat Sr met een leuke combinatie zou gaan winnen van Jr, maar kort daarna verraste Mario zijn Pa volledig met ook  een hele mooie combinatie en Sr mocht blij zijn dat het uiteindelijk nog remise werd.

Dus zo zie je maar , vind je dammen leuk en wil je verder komen? kom eens langs bij DBS , vrijdag s’avonds om 20.00u in het Rode Kruis gebouw Burgermeester Penstraat 6 ,Baarn, onze leraren leren je in een paar maanden echt goed dammen. Kun je al een beetje of goed dammen? Binnenkort organiseert DBS een leuk huisdamtoernooi, met geldprijzen en gratis 1 jaar lidmaatschap, interesse  of wil je meer weten? neem dan contact op met Rien61@gmail of app of bel op 0629525778.

home

Dammen: Damclub Baarn Soest en Hilversum3 in evenwicht

Persbericht van Damclub DBS Baarn Soest

Dammen: Damclub Baarn Soest en Hilversum3 in evenwicht

Verslag door Jan van de Veen, 7 november 2022

Afgelopen vrijdag speelden Dbs en Hilversum3 hun 4e wedstrijd in de 2e klasse. Het werd uiteindelijk een gelijkspel. DBS steeg naar de tweede plaats en Hilversum3 bleef zesde.

Al na 1,5 uur spelen werd het 1-1. Jaap Langerak haalde een knappe remise en een blauwe notering tegen Jan van de Veen. Laatstgenoemde kampt al een maand met concentratieproblemen. In deze partij had Van de Veen het betere van het spel maar het was niet genoeg omdat Langerak geen grote fouten maakt en de stand deze dunner werd zonder groot overwicht.

Het werd 2-2 toen Karel Hammacher en Rene Runhaar tot remise besloten. Beiden speelden veel normal.moves in dit klassieke duel. Een zeer goede prestatie van Runhaar die niet trapte in de valletjes van Hammacher.

De eerste beslissing kwam op het scorebord toen Rinus Lambrechts won van Ruud de Koning. Een knappe prestatie van Lambrechts die een grote aanwinst voor Dbs is nadat hij jarenlang niet gedamd heeft. Eerder kwam hij uit voor Vad, Adg en Dvsb. In deze partij liet hij weer zien dat hij gedegen positioneel spel combineert met combinatieve vaardigheid. Met 6 uit 4 wedstrijden staat hij 4e op de topscorerslijst van de 2e klasse. Complimenten!

De laatste partij moest de beslissing brengen. Als de voorzitters Ton van der Ploeg en Wim Vlooswijk remise zouden spelen of bij winst van Van der Ploeg dan zou Dbs winnen. Niets van dat alles: Wim Vlooswijk won glansrijk!  Hij speelde geduldig en neef positioneel vanuit het centrum de betere. Het late middenspel en eindspel was prachtig.

De eindstand kwam daarmee op 4-4.

 

 

home

Winst of verlies liggen dicht bij elkaar

In de derde ronde verliest Dbs met 6-2 van Zenderstad 3 in de 2e klasse
Verslag door Jan van de Veen op 12 oktober 2022

Na de eerste twee ronden in de provinciale bondscompetitie stond het viertal van DBS bovenaan. Beide wedstrijden werden met 6-2 gewonnen. Afgelopen dinsdag was de uitwedstrijd tegen Zenderstad3 die tweede stond. Het werd een ware titanenstrijd die pas laat op de avond na 4 uur spelen werd beslist. De wedstrijd werd makkelijk gewonnen met 6-2 door Zenderstad 3 en pakte met dit resultaat de leiding in deze spannende klasse. 

Als eerste maakte Marinus Lambrechts bekwaam remise. Het was een gelijkmatige partij met gedegen positiespel. Prima gedaan weer. Zijn persoonlijke score bracht hij op 4 punten uit drie wedstrijden. Zonder te verliezen!

Een tegenvaller was het verlies van de sterke Karel Hammacher. Positioneel kwam hij na 1 slechte zet (15-20) slechter te staan en uiteindelijk won zijn ervaren tegenstander Gérard Bakker mede daardoor. Winst of verlies liggen dus dicht bij elkaar. 1 zet kan bepalend zijn.

Jan van de Veen zat weer aan het eerste bord en hoort op dit niveau te winnen. Ook gelet op zijn tegenstander Hans Verhoeven die hij 14 jaar geleden wegspeelde. Aldus de woorden vooraf van Verhoeven. Van de Veen kampt de laatste maanden met concentratieproblemen. Met name na drie uur spelen. Ook in deze partij was dit het geval. Hij speelde heel snel en miste een aantal keren de winst na een uitgesproken sterke aanvalspartij. Ook deed hij een foutieve achteruitruil waarvan Verhoeven overigens niet profiteerde. Na 3,5 uur spelen kon Verhoeven ternauwernood remise maken en dat deed hij goed. De tussenstand kwam op 4-2 voor Zenderstad3.

Deze krachtmeting liet ook weer zien waarom dammen zo leuk is. Winst of verlies liggen zoals al gezegd namelijk dicht bij elkaar. Dat kwam het duidelijkst naar voren in de partij van de Dbs voorzitter Ton van der Ploeg. Hij liet de winst in de partij liggen en kwam prompt verloren te staan. Dat kwam zelfs naar voren in een aantal momenten tijdens  de partij. Het was zelfs iedere keer een kwestie van 1 zet. 1 tempo dus! Dat is het bijzondere van dammen!  Daar kwam bij dat bij winst van Van der Ploeg  Dbs nog steeds koploper geweest omdat de eindstand dan voor het team in 4-4 was geëindigd.

De volgende wedstrijd is pas eind oktober. op vrijdag 28 oktober een thuiswedstrijd tegen Hilversum3.

 

home

Damteam van DBS wint weer

6-2 winst op 7 oktober thuis tegen Loenen 2
Verslag door Jan van de Veen, 8 oktober 2022

Afgelopen week vond de tweede ronde plaats van de tweede klasse van de provinciale bondscompetitie van de provincie Utrecht. Dit seizoen doen er acht viertallen aan mee. DBS doet sinds haar bestaan voor de derde maal mee. In 2018 werd Dbs tweede. Gelet op de bezetting van het huidige team dan is een topklassering dit seizoen zeker mogelijk.

De eerste ronde was er in en tegen het eerste team van Ldv Loenen met 6-2 gewonnen. Een goede start van de competitie dus. Afgelopen vrijdag stond in Baarn de thuiswedstrijd tegen het tweede team van Ldv op het programma. Weer won Dbs afgetekend met 6-2.  Opvallend was de snelheid waarmee deze overwinning gepaard ging. Want binnen 2,5 uur was het bekeken. Jan van de Veen en Marinus Lambrechts wonnen met een combinatie. Ook Ton van der Ploeg won zijn partij. Karel Hammacher deed zijn best maar kon verlies niet voorkomen. Dbs staat met 1 punt voor op Zenderstad 3 op de eerste plaats. Dinsdag is het belangrijke duel tussen beide ploegen.

Deze stand is uit de partij van Jan van de Veen met wit tegen Arie Roos.  Zwart heeft in deze stand zojuist 4-10 gespeeld. Een foutzet die de weg vrij maakt naar een damcombinatie naar veld 5. Van de Veen aarzelt geen moment en haalt de zogenaamde Haarlemmerzet uit. Het vergde wel wat rekenwerk om de stand na de combinatie te taxeren en bovendien kost de combinatie 1 schijf. Ziet u de combinatie?
Van de Veen speelde: 33-29 24×33, 38×18 12×23, 27-21 26×28, 25-20 14×25, 34-29 25×34, 29×18 13×22, 32×5 en wit won vervolgens snel.

Marinus Lambrechts is het nieuwste lid van DBS. Het leuke is dat hij weer is gaan dammen omdat zijn zoon Mario is gaan dammen. Vader en zoon spelen dus met veel plezier wekelijks bij DBS. Marinus is een goede dammer en een aanwinst ook als persoon. Tegen LDV2 speelt hij tegen Peter van der Zwaag. Van der Zwaag gaat flink de fout in. In deze stand heeft hij zojuist 40-34 geblunderd. Marinus kan een vierklapper uithalen en dat doet hij ook: …….. 24-30,
35×24 14-20, 25×14 9×28”.  En zwart wint twee schijven en daarna de partij.

Einde persbericht.

home

Jason Goedee behaalt foutloos zijn eerste zet diploma dammen.

Wat is hier nu bijzonder aan zou je zeggen maar Jason is nog maar vier jaar oud. 31 mei dit jaar wordt hij vijf jaar en nu al zijn eerste damdiploma behaald dat is best speciaal. Ook voor dammeester Ton van der Ploeg een uitdaging op zich want Jason kan nog niet lezen of schrijven dus wordt het lees en schrijfwerk door de dammeester gedaan. Jason is zeker ook een speciaal kind met een IQ van 145 is hij dit jaar gestart in groep twee op een speciale school voor hoogbegaafde kinderen in Maarssen “De Tweesprong”. Van de 28 vragen in het examen van de eerste zet was elk antwoord goed dus een score van 100%. Een prachtig resultaat voor deze jonge man die ook blij was met zijn eerste diploma zoals de foto laat zien.

Kinderen kunnen kennis maken met dammen via de High Five voorjaarscursus.

Voor 11 maart kunnen kinderen zich opgeven via de website van Acttivity4kids opgeven voor een vijfdaagse kennismaking cursus dammen. Deze zal plaatsvinden op maandag 14, 21, 28 maart en 4 en 11 april dit jaar. De kosten voor deze cursus is 6 euro per deelnemer. De cursus vindt plaats in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 3741AH te Baarn van 16.00 tot 17.30 uur.

Jason en Floris zullen het leuk vinden als er een heleboel kinderen zich willen aanmelden voor deze cursus want hoe meer kinderen meedoen met dammen hoe leuker het wordt. Dus ga naar de website en geef je op!

Een kennismaking damcursus voor senioren.

Dit kan natuurlijk ook want dammen is plezier voor twee. Op de vrijdag avond wordt een de damcursus voor senioren gehouden. Dit vind plaats in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 3741 AH in Baarn van 19.00 tot 20.00 uur de kosten voor deze vijfdaagse cursus is 10 euro en wordt gehouden op vrijdag 04, 11, 18, 25 maart en 01 april.

Wie wil deelnemen aan deze cursus kan zich opgeven via ons mailadres: email hidden; JavaScript is required

home

Floris Kühr fluitend door Dam examens.

Soms komen talenten plotseling binnen vallen. Zo kwam Floris een keertje langsom uit te proberen of het dammen wel wat voor hem was. De eerste vijf damlessen gingen als een trein hij haalde het damdiploma genoemd de eerste zet zonder in het examen een enkele fout te maken dit was elf oktober dit jaar. Dan maar gelijk doorgaan voor de daarop volgende lessen vond Floris want dat was toch eigenlijk best wel gemakkelijk. Zo gezegd zo gedaan maar dit ging toch iets wat lastiger maar vijftien lessen maken in totaal zeven lesuren was toch mogelijk. Ja dat was natuurlijk wel omdat hij privélessen kreeg gedurende die periode. Eigenlijk best jammer vond Floris dat er niet meer kinderen zijn om samen mee te dammen maar ja nu had de damleraar alle tijd en gelegenheid om mij alles uit te leggen dat was best fijn. Toch hoopt Floris dat er meer kinderen zich bij de damclub komen aansluiten want die lessen zijn heel erg leuk evenals het uitoefenen van het damspel.

Dus de vraag van Floris is: wie wil er net als ik ook dammen leren van de dammeester die de Nederlands,- en wereldkampioen Roel Boomstra heeft leren dammen. Ik ben zelf negen jaar maar kinderen vanaf vijf jaar mogen zich al bij de damclub komen aanmelden. De damlessen zijn iedere maandag middag van vier uur tot half zes en word gehouden in het Rode Kruis gebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 in Baarn. Dus kom maar eens langs om te ervaren hoe leuk dammen is.

Maandag zes december ja op Sinterklaas bezorgde Floris zijn eigen cadeau door het examen van de tweede zet met goed vervolg af te sluiten twee en dertig vragen moesten worden beantwoord. Een diploma haal je normaal als je twintig vragen goed weet te beantwoorden. Bijna foutloos kreeg Floris het echter voor elkaar met maar één fout antwoord slaagde hij ruimschoots voor het diploma. Naast het diploma ontving hij ook nog een (Dam-Z) dambordje als cadeau voor deze uitzonderlijke prestatie. Gefeliciteerd Floris en nu op voor het volgende diploma dat is Combineren één daar leer je heel veel verschillende trucjes en slagzetjes om een partij te kunnen winnen.

 

Dammen is een ideale denksport voor Jong en oud. Damclub Baarn Soest geeft niet alleen damlessen aan kinderen maar ook aan ouderen. Ook als je al kan dammen ben je van harte welkom bij onze club. Wij spelen een onderlinge competitie op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur voor de jeugd tot 19 jaar en voor de ouderen  van 20.00 tot 24.00 uur.

Geïnteresseerd neem dan contact op met Ton van der Ploeg via de mail email hidden; JavaScript is required of telefonisch via 0628628058

 

home

Gezellig Dammen op de Baarnsche Zomersportweek.

Een mooi initiatief van de gemeente Baarn onder leiding van Irene de Jong om de kinderen van Baarn kennis te laten maken met verschillende sporten in de laatste week van de vakantie. Dit evenement vind plaats van maandag 24 augustus tot vrijdag 28 augustus en is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar op sportpark ter Eem bij verschillende sportverenigingen die daar hun sport uitoefenen. Ook verenigingen en clubs die niet op het sportpark gevestigd zijn waren door de Baarnsche gemeente uitgenodigd om aan het evenement deel te nemen. Onder deze verenigingen was natuurlijk ook de actieve Damclub Baarn Soest die acte de préséance gaf om de kinderen kennis te laten maken met de damsport. Nu zie ik mensen denken is dammen ook een sport? Want achter een bord zitten daar wordt je fysiek toch echt niet moe van en van beweging is natuurlijk geen sprake. Dat klopt natuurlijk maar het dammen is een denksport en het is niet alleen belangrijk dat je fysiek in goede conditie bent maar dat is ook belangrijk voor je hersenen. Daar is het dammen nu juist een perfecte denksport voor. Het instappen en leren van het spel is laagdrempelig en voor iedereen snel te leren maar hoe verder je in het dammen gaat inleven kom je tot de ontdekking dat het spelelement meer inhoud dan alleen met de schijven schuiven en slaan. Er komt dan iets meer bij kijken, het maken van plannen, uitrekenen van posities, voorstellingsvermogen, slagcombinaties in het spel brengen en natuurlijk uitkijken dat je daar zelf niet in gaat lopen dus echte hersengymnastiek. Een goed geoefende dammer is namelijk ook niet in een kwartiertje klaar met een wedstrijd maar kan wel vier tot vijf uur bezig zijn met één partij. Wat verder opvalt is dat kinderen die al vroeg beginnen te dammen daar profijt van hebben met hun leerprestaties op school. Voor ouderen is het eveneens een goed middel om de hersenen fit te houden. Want volgens professor Erik Scherder zou het dammen de ziekte Alzheimer ten minste met vijf jaar vertragen. Kijk ouder worden en soms eens wat vergeten wordt als gewoon ervaren maar je kan er dus wel degelijk wat aan doen om dit te voorkomen door te gaan dammen. Verder natuurlijk niet te vergeten op een vereniging of club doe je sociale contacten op wat voor saamhorigheid zorgt en tegen vereenzaming werkt.

Dus samenvattend het is goed voor de jeugd omdat het de schoolprestaties naar een hoger niveau brengt en voor de ouderen onder ons het zorgt dat onze hersenen fit blijven en wij niet vereenzamen.

Wil je meer weten over het dammen neem dan contact met ons op:

Damclub Baarn Soest

e-mail. email hidden; JavaScript is required

website. www.damclubbaarnsoest.nl

Contact. Ton van der Ploeg tel. 0628628058

home

Dammers van DBS winnen allebei in Hoogeveen

Baarn – Ton van der Ploeg en Jan van de Veen zijn goede damvrienden en spelen allebei bij DBS. Ze speelden gisteren de eerste ronde van het grootste damtoernooi van Nederland, het Hoogeveen Open. Dit toernooi wordt geleid door Gerard Bruins die dit al jaren op voortreffelijke wijze doet. Hij staat niet meer alleen want sinds een aantal jaren is er de stichting Vrienden van Hoogeveen en de actieve stichting Fitter brein. Prachtige initiatieven van deze mooie club met de grootste en meeste succesvolle jeugdafdeling van de wereld! Zowel Van der Ploeg als Van de Veen Beiden wonnen hun partij.

Dammers van DBS winnen in toernooi Hoogeveen Open persbericht van 11 aug 2020

Doorgaan met het lezen van “Dammers van DBS winnen allebei in Hoogeveen”