home

Jan van de Veen op eerste plaats in groot online damtoernooi

PERSBERICHT VAN DAMCLUB BAARN SOEST
© Jan van de Veen 23  juli 2020

Jan van de Veen op eerste plaats in groot online damtoernooi

Baarn – Jan van de Veen is secretaris van DBS en actief dammer bij DBS.  Ook geeft hij veel dam- en schaaktrainingen. Daarnaast is hij samen met Harm Wiersma oprichter van Stichting Conatum en bestuurder. Sinds de Corona crisis wordt er door dammers veel online gespeeld. Meestal op de populaire app met de naam lidraugths. U kunt deze overigens  gratis downloaden. Een groot online toernooi met sterke dammers is de zogenaamde Lidraugths Summercup. Dit toernooi wordt over negen rondes gespeeld.  De partijen worden gespeeld in de genoemde app en de top vijf partijen zijn zelfs live te volgen iedere zaterdagavond vanaf 19 uur op YouTube. Inmiddels zijn er drie rondes gespeeld. Van de Veen staat met een 100% van zes punten uit drie wedstrijden op de eerste plaats. 

Van de Veen in aktie aan het eerste bord van Hijken tegen MTB Hoogeveen in de Ereklasse tegen internationaal damgrootmeester Hendrik van der Zee. Zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma kijkt toe. 

persbericht damclub baarn soest JAN VAN DE VEEN OP EERSTE PLAATS IN SUMMERCUP 23 juli 2020

Het Summercup toernooi

Piet Bouma, maker en manager van het meeste damsoftware Toernooibase.nl,  is de uitdaging aangegaan om een heus zomertoernooi op Lidraughts te organiseren. Relatief veel bedenktijd voor een onlinetoernooi, maar afgezet tegen een face-to-facetoernooi nog beperkt. Het tempo bedraagt 45 zetten plus een minuut per zet. De animo is goed: 67 deelnemers met een grote geografische wereldspreiding. Zomaar een greep uit  de landen: Wit-Rusland, Frans-Guyana, Ivoorkust, Frankrijk, de Verenigde Staten. Alleen Azië en Oceanië hebben het toernooi nog niet weten te vinden. Volgend jaar Australië , Tajikistan en Vanuatu – wie weet is daar wel een dolfijn die mee wil doen, het zijn slimme dieren – toch maar een persoonlijke uitnodiging sturen, wie weet. Elke week vindt een ronde plaats op de vrijdag. Na overleg is het wel mogelijk een partij op een andere datum te spelen. Ondanks het wereldtoneel waarop gespeeld wordt, lukt het de meeste partijen gespeeld te krijgen. Her en der was er de eerste ronde een reglementaire nul, in de tweede ronde was er slechts 1 reglementaire nul. De goede wil is er.

De eerste drie ronden

De eerste ronde speelde Van Veen tegen middenmoter Jeroen Gijsbers. Van de Veen ging al in de opening in de aanval. Hij is eer zeer aanvallende speler die je beter niet de ruimte moet geven. Dat deed Gijsbers wel en hij kwam daardoor in de verdrukking en slecht te staan. Remise was op 1 manier nog mogelijk in het eindspel maar Gijsbers maakte een verkeerde keuze en verloor kansloos.

In de tweede ronde speelde Van de Veen met wit tegen de sterke veteraan Adrie Koedoot.  Ook Koedoot kreeg te maken met de aanvalsdrift van Van de Veen. Hij hield het lang vol maar in onderstaande stand maakt Van de Veen het snel af met een combinatie.

Zwart heeft zojuist 13-19 gespeeld. Een slechte zet want wit kan nu een combinatie naar dam halen. Wit speelt 27-21. Dit wordt een zogenaamde plakker genoemd omdat zwart de meerslag naar veld 39 moet nemen. Wit heeft nu een vrij tempo en speelt 21-17!! Zwart moet nu slaan. Wit haalt nu een damcombinatie uit met 38-33 en slaan naar veld 3. Vrij snel gaf Koedoot op.

In plaats van 13 19 heeft zwart niet veel goed opties.

Een mogelijke variant
Als zwart 14 20 speelt dan speelt wit 30 24. Zwart speelt 7 11 en wit vervolgt met 33 28. Na 11 17 volgt wit met 38 33. Zwart heeft nog 17 21 maar wit heeft nog genoeg zetten zoals 43 38. Zwart heeft alleen nog 20 25. Dan speelt wit 45 40 en staat zwart verloren.

Een andere variant geeft ook verlies. Als zwart in plaats van 13 19, 7 11 speelt dan speelt wit ook weer 30 24 met hetzelfde spelverloop zoals in de eerste variant. Winst voor wit dus.

In de derde ronde stond het duel Van de Veen tegen Makendy Sainte Juste. Saint Juste komt uit de VS en is internationaal grootmeester. Helaas verscheen Saint Juste niet achter het digitale dambord. Na een uur wachten kreeg Van de Veen de winst toegewezen van de toernooileider. De punten waren wel welkom maar spelen is leuker.

Tussenstand eerste tien na 3 ronden:

  1. Jan van de Veen.                     3-6
  2. Michel Stempher.                   3-6
  3. Heordi Vydzerka.                    3-6
  4. Katrinus Posthumus.             3-6
  5. Jean-Paul Plantin.                  3-6
  6. Rik Smit.                                   3-6
  7. Danila Lapchuk.                      3-5
  8. Yair Eysbroek.                         3-5
  9. Martijn van Gortel.                 3-5
  10. Erik van der Weerdhof.         3-5

De volgende ronde speelt Jan van de Veen tegen de zeer sterke Nationaal meester Michel Stempher. Deze partij is zaterdag as vanaf 19 uur live te volgen op YouTube.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *